Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
redactie Spreekuur Thuis
 


lettergrootte: A  A  A
Inleiding

 
Vitiligo is een veelvoorkomende huidziekte die wordt gekenmerkt door het ontstaan van witte pigmentloze plekken. Deze ziekte komt over de hele wereld voor, bij zowel kinderen als volwassenen, en bij mannen en vrouwen.
In veel gevallen is vitiligo voor een arts gemakkelijk te herkennen. Vooral bij een wat donkerder huidtype springen de witte plekken in het oog. Er zijn ook niet veel ziekten die zulke scherp begrensde spierwitte plekken ­teweegbrengen. Toch zijn er ook minder bekende verschijningsvormen en aandoeningen die op vitiligo lijken maar het niet zijn.
Vitiligo is voor tal van patiënten een ernstige ziekte. Zichtbare, maar juist ook de minder direct zicht­bare plekken kunnen het zelfvertrouwen op de proef stellen, vooral bij opgroeiende kinderen. Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat de betekenis van pigmentproblemen ook in ons land verschilt per etnische subcultuur. Een belangrijk element bij de ziektelast is de gebrekkige of zelfs foute informatie die patiënten soms krijgen en die de onzekerheid vergroten rond deze toch nog altijd wat geheimzinnige chronische aandoening.
De bedoeling van dit boek is de lezer een goed overzicht te geven van de huidige kennis over deze al duizenden jaren bekende ziekte. Kennis is macht en helpt je als patiënt om een betere relatie te krijgen met je ziekte en met de behandelaars die je misschien van tijd tot tijd nodig hebt. Vitiligo is echt een ‘kwaliteit-van-leven’-ziekte; de beleving en de ziektelast van de patiënt komen dan ook ruimschoots aan bod. We hopen dat ook professionals in zorg, verzorging en onderwijs iets aan dit boek kunnen hebben.

verder