Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
redactie Spreekuur Thuis
 


lettergrootte: A  A  A
Onzinverhalen

Op het gebied van vermageringsdiëten bestaan veel onzinverhalen. Zo wordt er bijvoorbeeld beweerd dat men kan afvallen door het eten van negatieve calorieën. Dat zijn calorieën waarvan het verbranden meer kost dan het aan energie oplevert. Dus als iemand veel van deze negatieve calorieën eet, valt hij af. Maar negatieve calorieën bestaan niet.
Er bestaan nog meer diëten waarvan de werkzaamheid niet duidelijk is. Bij het bloedgroepdieet gaat men er bijvoorbeeld van uit dat de bloedgroep van iemand bepalend is voor wat hij beter wel en niet kan eten. Weer een ander dieet - het detox-dieet - legt de schuld van het niet verbranden van vetten - en daardoor aankomen - bij chemicaliën die oplossen in de lichaamsvetten. De onderliggende gedachte bij al dit soort diëten berust niet op wetenschappelijk onderzoek. Afvallen kan alleen door de totale inname van energie te beperken.

Overigens zijn er in winkels, via internet en postorderbedrijven ook tientallen middelen te koop waarvan beweerd wordt dat je ervan afvalt. Het gaat daarbij om middelen waarvan beweerd wordt dat ze het lichaamsvet of de lichaamseiwitten oplossen, laxerend werken of de stofwisseling stimuleren. Daarnaast zijn er ook nog zwelmiddellen. Zwelmiddelen zwellen op in de maag, wat bij de gebruiker ervan een vol gevoel veroorzaakt en de honger laat verdwijnen. In advertenties beloven dit soort middelen veel succes, de kilo's vliegen eraf, maar het zijn producten waarvan de werking niet is aangetoond.
Wondermiddelen bestaan niet. Als het wel zo was, dan zou overgewicht geen probleem zijn. Laxerende middelen kunnen op den duur zelfs risico opleveren voor de gezondheid.terug verder