Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
redactie Spreekuur Thuis
 


lettergrootte: A  A  A
Medicijnen en operatie

Twee medicamenten die een steuntje in de rug kunnen vormen bij het afvallen zijn orlistat en sibutramine. In combinatie met een energiebeperkende voeding en meer lichaamsbeweging verhogen deze medicamenten het gewichtsverlies met gemiddeld twee tot vijf kilo. Orlistat (xenical, verkrijgbaar in capsules met 120 mg) verlaagt de opname van vetten in de darmen. De slechte vetopname in de darmen zorgt ook voor het ontstaan van de belangrijkste bijwerkingen. Eén op de vijf mensen die het middel gebruikt, krijgt last van vetachtige lekkage uit de anus, sterke aandrang tot ontlasting of incontinentie van ontlasting. De bijwerkingen treden vooral op na het eten van vette voedingsmiddelen. Sibutramine (reductil, verkrijgbaar in capsules met 10 mg en 15 mg) remt de eetlust. De belangrijkste bijwerkingen van dit laatste medicijn zijn obstipatie, een droge mond en slapeloosheid. Orlistat en sibutramine zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Operatie
Voor chirurgische behandeling komen alleen mensen met extreem overgewicht in aanmerking. Bij deze vorm van behandelen worden verschillende operatietechnieken gebruikt.
Zo kan de operatie bestaan uit het leggen van een bandje rond de maag (maagbandoperatie). Zo'n bandje rond de maag zorgt ervoor dat men minder kan eten. Er ontstaat sneller een vol gevoel. Datzelfde gebeurt ook als de maag kleiner wordt gemaakt door een operatie.
Een derde methode bestaat uit het maken van een omleiding in de darmen. Na het aanleggen van een dergelijke bypass passeert het voedsel slechts een deel van het maagdarmkanaal. Daardoor neemt de opname van voedingsstoffen uit het voedsel af.
De resultaten van de operaties zijn in het algemeen goed. Zoals bij alle operaties geeft het maken van een bypass, maagverkleining of maagbandoperatie, een kans op het optreden van complicaties door de operatie. Daarnaast bestaan er ook methoden die het eten verhinderen, zoals het plaatsen van een ballon in de maag. Een maagballon zorgt voor een vol gevoel en kan helpen om een streng dieet vol te houden. Liposuctie ten slotte, is een operatie waarbij men het vet onder de huid wegzuigt. Deze ingreep dient vooral om er fraaier uit te zien, maar wordt niet gebruikt (en is zelfs gevaarlijk) als methode om af te vallen.terug