Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
redactie Spreekuur Thuis
 


lettergrootte: A  A  A
De rol van extra lichaamsbeweging

Met een hoog niveau van lichamelijke activiteit is het eenvoudiger om ervoor zorgen dat de kilo's na het afvallen niet terugkomen. Ná het afvallen heeft iemand - door het lagere lichaamsgewicht - minder energie nodig voor het onderhoud van zijn lichaam dan vóór het afvallen. Extra lichamelijke activiteit kan compenseren voor de afname van de energie voor het dagelijkse onderhoud van het lichaam. Belangrijk om het energieverbruik op peil te houden, zijn vooral de activiteiten met een relatief lage intensiteit die lang kunnen worden volgehouden. Verhoging van de dagelijkse hoeveelheid activiteit door bijvoorbeeld fietsen naar school of werk, of stevig doorwandelen, zorgen ervoor dat de spieren in goede conditie blijven en dat iemand zich fit blijft voelen. Het gaat er hierbij om, de totale duur van deze activiteiten te verlengen. Voor mensen met overgewicht die na een periode van afvallen willen vermijden dat ze weer aankomen, is 60 tot 90 minuten matig intensieve activiteit per dag nodig om gewichtstoename te voorkomen.

Strategieën om af te vallen
1. Neem de uitdaging op, begin en geef de moed niet op als je een dag te veel gegeten hebt.
Maak een plan. Motiveer jezelf door de voordelen van afvallen op te schrijven, bijvoorbeeld jezelf makkelijker kunnen bewegen en er beter uitzien. Kijk daarna naar de minder leuke kanten zoals tijd vinden om meer te bewegen en minder toegeven aan trek in eten.
2. Zoek steun. Je moet wel zelf de verantwoording nemen voor het afvallen, maar steun van familieleden of bekenden die je aanmoedigen en naar je luisteren op moeilijke momenten, verhoogt de kans van slagen. Je kunt jezelf ook aansluiten bij een groep of professionele ondersteuning zoeken bij een diëtist.
3. Wees realistisch en probeer niet meer dan één à twee pond per week af te vallen.
Kijk niet alleen naar het gewichtsverlies, maar ook naar de geleverde prestaties: is het gelukt om minder te eten en hoeveel heb je gesport? Houd eventueel een dagboek bij met wat er gegeten is en de hoeveelheid tijd die aan lichaamsbeweging is besteed. Dat biedt ook de mogelijkheid om gewoonten onder de loep te nemen en jezelf te corrigeren.
4. Leer te genieten van gezond eten. Vermageringsdiëten met een vreemde samenstelling aan voedingsmiddelen en dieetpillen zijn af te raden. Diëten met een extreem lage energie-inhoud kunnen maar korte tijd gevolgd worden. Om af te vallen moet de totale energie-inname wel dalen. Zorg dat de voedingsveranderingen in het dagelijkse leven passen.
5. Neem regelmatig extra lichaamsbeweging en doe het zoveel mogelijk. Kies bij iedere activiteit voor de meest inspannende variant: neem de trap, zet de auto een paar straten verwijderd van het werk en loop het laatste stuk, maai het gras met een handmaaier en niet elektrisch, maak een wandeling tijdens de lunchpauze of 's avonds, enz.
6. Verander je leefstijl permanent. Een paar weken of maanden gezond eten en meer bewegen is niet voldoende. Neem de leefstijl kritisch onder de loep en kijk waar en hoe je permanent veranderingen kunt maken. Zijn er momenten waarop je het eten niet kan laten, bijvoorbeeld als je 's avonds televisie kijkt of als je jezelf verveelt? Moet het bord altijd leeg zijn na het eten? Welke levensmiddelen worden ingekocht en hoe wordt het eten klaargemaakt?terug verder