Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
redactie Spreekuur Thuis
 


lettergrootte: A  A  A
Oorzaken van een ongunstig vetspectrum

De vetsamenstelling van het bloed wordt voor een belangrijk deel bepaald door de manier waarop we leven. In Nederland heeft één op de acht volwassenen een cholesterolgehalte van 6,5 mmol/l of meer. Het eten van verzadigd vet is de belangrijkste oorzaak van een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Ook roken en overgewicht kunnen het cholesterolgehalte verhogen. Roken en overgewicht verlagen bovendien het gehalte aan beschermend HDL-cholesterol. Lichamelijke activiteit en matige alcoholconsumptie verhogen daarentegen het gunstige HDL-cholesterolgehalte. Naast leefstijl zijn er ziekten die het vetspectrum beïnvloeden, bijvoorbeeld een traag werkende schildklier, diabetes mellitus of een ziekte aan nieren of lever. Afwijkende cholesterol- en triglyceridenwaarden kunnen ook het gevolg zijn van een erfelijke afwijking, bijvoorbeeld van de familiaire hypercholesterolemie (FH).

Veranderen van ongezonde leefstijl
De behandeling van een ongunstig vetspectrum begint met het veranderen van ongezonde gewoonten in de leefstijl: gezond eten, bestrijden van overgewicht, niet roken, voldoende lichaamsbeweging en een matig gebruik van alcohol. Het belangrijkste doel van de voedingsmaatregelen bij een verstoorde vetsamenstelling is het omlaag brengen van het cholesterolgehalte. De nadruk ligt op het verlagen van de inname van verzadigde vetten.
Voor mensen met een hypertriglyceridemie kunnen soms aanvullende voedingsadviezen wenselijk zijn. Als het moeilijk is om de voedingsadviezen op te volgen, kan men de hulp inroepen van een diëtist. Afhankelijk van de hoogte van het cholesterolgehalte en van het totale risico op hart- en vaatziekten, kan het nodig zijn om naast een gezonde voeding met weinig verzadigde vetten, tevens cholesterolverlagende medicijnen in te nemen. Ook wanneer iemand cholesterolverlagende medicijnen krijgt, blijft het noodzakelijk om gezond te eten.terug