Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
redactie Spreekuur Thuis
 


lettergrootte: A  A  A
Oefentherapie

Lichaamsbeweging is niet alleen belangrijk om het ontstaan van osteoporose te voorkomen. Het is ook bij de behandeling van reeds bestaande osteoporose van groot belang. Het best kan men hierbij de hulp van een deskundige inroepen. De huisarts of specialist kan verwijzen naar een fysiotherapeut, of een therapeut voor Mensendieck of Ceasartherapie, voor oefentherapie.
Oefentherapie is niet zomaar een beetje bewegen. Voor een belangrijk deel is de behandeling gericht op de versteviging van de buik- en rugspieren en op correctie van een verkeerde houding. Op latere leeftijd neemt de conditie van de rugspieren af. Het krommer worden van de rug als gevolg van de wervelinzakkingen wordt hierdoor nog versterkt. Die krommere houding kan aanleiding geven tot pijn in de rug. Natuurlijk kunnen ook pijnstillende middelen hierbij helpen. Maar verbetering van de houding en rugspieroefeningen hebben uiteindelijk meer succes.
Oefentherapie richt zich ook op de verbetering van de coördinatie tussen de spieren. Vooral de evenwichtsoefeningen zijn belangrijk, omdat ze de kans op vallen en dus op het breken van een heup of een ander bot verkleinen.
Oefeningen hebben niet alleen een gunstige invloed op de botten en het evenwicht. Ook hart en longen profiteren van de lichaamsbeweging. En daarnaast heeft lichaamsbeweging een stimulerende invloed op de darmwerking. Lichaamsbeweging is dus gezond.terug
Broze botten

Auteur(s)
W.J. Braam en J.C. Netelenbos

Prijs: € 14,99
ISBN: 9789491549090

Broze botten brekenAuteur(s) : Dr. Harm Sleeboom en Angelique van Dam
Prijs : € 17,95
ISBN : 9789491549717