Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
redactie Spreekuur Thuis
 


lettergrootte: A  A  A
Vermagering (cachexie)

Oorzaken
Gewichtsverlies komt veel voor bij patiënten met kanker en bij patiënten in de palliatieve fase, maar vreemd genoeg is de oorzaak niet altijd even duidelijk. Bij kanker acht men stoornissen in het metabolisme en de endocrinologische huishouding de oorzaak van vermagering zonder dat er iets aan het leef- en eetpatroon van de mens verandert. Vermagering en uitputting worden wel cachexie genoemd, een term die afkomstig is van de Griekse woorden kakos en hexus, die respectievelijk slechte dingen en toestand betekenen. In de palliatieve fase zijn verschillende oorzaken voor vermagering aan te wijzen, zoals
- Verminderde voedselinname door:
- misselijkheid en braken;
- verminderde eetlust;
- obstipatie;
- maag- of darmpassagestoornissen;
- pijn;
- kortademigheid;
- verwardheid;
- problemen in de mond en aan het gebit.
- Verlies van spierweefsel door bedrust.
- Verlies van lichaamsvocht door vochtafname uit borst- of buikholte, nierfunctiestoornissen, fistels en nattende wonden.
- Bijkomende ziekten zoals suikerziekte, hartproblemen, verhoogde schildklierfunctie, infecties.

Behandelingsmogelijkheden
Aandacht aan voeding, beweging en eetlust is de eerste stap (zie 'Veranderingen in eetlust en voeding' pag 16) en indien mogelijk moet men de onderliggende oorzaken behandelen zoals bijvoorbeeld misselijkheid en braken.
Medicamenteuze ondersteuning kan worden uitgevoerd met corticosteroïden (bijnierschorshormoon) of progestagenen (geslachtshormoon). De laatste lijken verbetering te geven van het algemeen welbevinden, maar de gewichtstoename die eventueel plaatsvindt berust op toename van het vetweefsel.terug verder
Gezond eten rond chemotherapie


Als je vanwege kanker chemokuren krijgt, heb je vaak weinig tot geen trek in eten en ook je smaak is geregeld heftig aangetast. Daarbij komt meestal ook nog eens een gevoelige mond en keel waardoor eten zelfs pijn kan doen. Diezelfde problemen kun je krijgen als gevolg van bestraling. Toch is het juist van essentieel belang voor het herstel – door goed te eten – je lichaam op gewicht te houden. Dit unieke kookboek – het eerste in z’n soort – helpt bij het gevecht weer beter te worden. Met allerlei praktische tips en inspirerende recepten om toch plezier in eten te houden.

Auteur(s) : José van Mil
Prijs : € 22,50
ISBN : 9789491549434