Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
redactie spreekuurthuis
 
In samenwerking met :  Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie


lettergrootte: A  A  A
Veelgestelde vragen

Is kanker één ziekte?
Met kanker wordt een kwaadaardig gezwel bedoeld dat ontstaan is uit een bepaald type cel. Ons lichaam bestaat uit vele soorten cellen. In totaal zijn er wel honderd verschillende soorten kanker.

Is kanker erfelijk?
Borstkanker, darmkanker en het zeldzaam voorkomende retinoblastoom (gezwel in het netvlies) zijn voor een klein deel erfelijk. Van andere vormen van kanker is de erfelijkheid niet duidelijk aangetoond.

Gaat kanker altijd gepaard met klachten?
Dit is absoluut niet waar. Symptomen die kunnen wijzen op het bestaan van kanker gaan vaak niet samen met het hebben van klachten. In het algemeen duidt het niet hebben van klachten erop dat het ziekteproces nog beperkt is.

Is kanker besmettelijk?
Geen enkele soort kanker is besmettelijk. Ook lichaamsproducten als bijvoorbeeld slijm, bloed, urine of ontlasting vormen geen enkel risico.

Wat betekent botkanker?
Hoewel er gezwellen voorkomen die ontstaan uit bot- en kraakbeencellen, verstaat de leek onder botkanker meestal dat er uitzaaiingen zijn naar de botten. Eigenlijk zou dit geen botkanker genoemd moeten worden.

Hoe worden de kapotte cellen opgeruimd?
Dit gebeurt door cellen die zich zowel tussen het weefsel als in de lymfevaten en het bloed kunnen bewegen. Zij eten als het ware de kapotte/dode cellen op en voeren de resten af via de lymfevaten en het bloed.

Kun je door vallen of stoten kanker krijgen?
Nee, dit is geen directe oorzaak van kanker.

Krijg je uitzaaiingen van kanker door in een vliegtuig te vliegen?
Nee.

Krijg je van stress kanker?
Nee, dit is niet bewezen.

Komt borstkanker door het dragen van een strakke of een beugel-bh?
Nee.

Kan mij gevraagd worden om aan een studie deel te nemen?
Ja, het kan zijn dat u gevraagd wordt. De behandelend arts moet u dan nauwkeurig de eventuele voor- en nadelen van deelname aan de studie uitleggen. In Nederland mag u pas gevraagd worden deel te nemen als de studie goedgekeurd is door de medisch/ethische commissie van het ziekenhuis. Zie de brochure Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij kanker van KWF Kankerbestrijding.

Wat verstaat men onder een medisch oncoloog?
Een medisch oncoloog is een medisch specialist die zich heeft gespecialiseerd in de interne geneeskunde en vervolgens een aanvullende opleiding heeft gevolgd in het aandachtsgebied Medische Oncologie binnen de Interne Geneeskunde. Zo iemand noemt zich vaak internist oncoloog of medisch oncoloog.

Wat is lymfe-oedeem?
Als u een operatie moet ondergaan waarbij uw lymfeklieren worden verwijderd, loopt u het risico op een lymfe-oedeem (dikke arm of been). De kans is veel geringer dan vroeger omdat tegenwoordig nauwkeuriger wordt bestraald.

Is er een verband tussen voeding en het ontstaan van kanker?
Goede voeding kan het ontstaan van sommige tumoren voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat longkanker bij rokers minder vaak voorkomt wanneer zij veel groenten en fruit eten. Bij mormonen (een godsdienstige sekte) die zich strikt aan voedingsvoorschriften houden, komt minder vaak kanker voor dan bij andere groeperingen. Het voorkomen van darmkanker door veel vezels te eten, is niet wetenschappelijk aangetoond.

Is kanker met goede voeding te genezen?
Hiervoor zijn geen aanwijzingen. Alle onderzoeken waarin geprobeerd is een positief effect van voeding op het verloop van kanker aan te tonen, hebben geen overtuigende resultaten opgeleverd. Zie ook de KWF-folder Goede voeding.

Is er verband tussen roken en kanker?
Stoppen met roken helpt om het ontstaan van kanker te voorkomen. Als iemand longkanker heeft, is dat niet te genezen door met roken te stoppen.

Je hoort verhalen, dat prostaatkanker veroorzaakt wordt door seksueel gedrag of na sterilisatie?
Prostaatkanker wordt niet veroorzaakt door zelfbevrediging (masturbatie), wisselende seksuele contacten of sterilisatie (vasectomie).

Ik heb prostaatkanker. Moet ik condooms dragen tijdens het vrijen?
Kanker is niet besmettelijk. Prostaatkanker is dus ook niet besmettelijk, ook niet als er bij het vrijen sperma in het lichaam van de partner komt.

Ik wordt hormonaal behandeld vanwege prostaatkanker en heb erectieproblemen. Kan ik nog (goede) erecties krijgen?
De uroloog heeft de beschikking over behandeling met behulp van medicijnen (injectietherapie) of hulpmiddelen (bijv. vacuümpomp). In samenspraak met hem kunt u tot een oplossing komen. Middelen zoals Viagra zijn meestal onvoldoende werkzaam, omdat aan de voorwaarden voor een goed effect niet wordt voldaan: libido en een voldoende spontane erectie.

terug