Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Pierre Zelissen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Hypofysestichting


lettergrootte: A  A  A
Sarcoïdose

Sarcoïdose wordt ook wel de ziekte van Besnier-Boeck genoemd. Het is een ziekte met onbekende oorzaak waarbij zogenoemde granulomen in het lichaam worden gevormd. Granulomen zijn ophopingen van ontstekingscellen. Het meest komen deze voor in de lymfeklieren tussen de longen, maar ook op andere plaatsen kan granuloomvorming optreden (huid, longen, nieren, gewrichten, ogen, hart, centrale zenuwstelsel). Meestal verdwijnt de ziekte vanzelf (soms zelfs zonder dat mensen er klachten van hebben gehad), maar het komt ook voor dat ze blijven bestaan en dat ze zelfs toenemen.
Neurosarcoïdose heeft betrekking op granulomen in het centrale zenuwstelsel, onder andere in de hypothalamus of hypofyse. Hierdoor kan de hormonale functie verstoord raken; diabetes insipidus of SIADH komen hierbij het meest voor. Op een MRI-scan kan de hypothalamus of hypofyse een afwijkend beeld vertonen. Een rationele therapie voor sarcoïdose is nog niet beschikbaar; soms wordt een hoge dosis van de ontstekingsremmer prednison voorgeschreven.
terug verder
De hypofyse hapert


Dit boek is bestemd voor mensen bij wie pas hypofyseziekte is vastgesteld en voor de chronische patiënt die al geruime tijd met een hypofyseziekte leeft. Ook de aandoeningen van kinderen komen aan bod.

Auteur(s) : Dr. Pierre Zelissen
Prijs : € 24,95
ISBN : 9789491549021