Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Pierre Zelissen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Hypofysestichting


lettergrootte: A  A  A
Hypothalaam syndroom

Bij beschadiging van de hypothalamus door bijvoorbeeld een tumor of na een operatie of bestraling kan er een stoornis in een of meer functies van de hypothalamus optreden.
Dit kan leiden tot de volgende ziekteverschijnselen:
Stoornis in honger- en verzadigingsgevoel waardoor er meestal een overmatige eetlust optreedt met ernstig overgewicht tot gevolg;
Stoornis in temperatuurregulatie met wisselende lichaamstemperatuur (ondertemperatuur in koude omgeving en verhoogde temperatuur in warme omgeving);
Slaapstoornissen en veranderingen in het dag-nachtritme;
Gedragsveranderingen, sufheid, traagheid, stemmingswisselingen;
Geheugen- en concentratiestoornissen;
Gestoord dorstgevoel dat kan leiden tot te veel of te weinig drinken (als dit samen gaat met diabetes insipidus is het erg lastig om de waterbalans van het lichaam op een goed peil te houden).

Een oorzakelijke behandeling van deze vaak ingrijpende ziekteverschijnselen is meestal niet mogelijk.

weetje
Lever- en nierfunctiestoornissen

Bij ernstige lever- en nierfunctiestoornissen kunnen allerlei hormonale afwijkingen worden gezien die voor een deel kunnen worden verklaard door onvoldoende afbraak van hormonen door de lever of nieren. Meestal zijn er hierbij weinig specifieke ziekteverschijnselen, behalve door stoornissen in de geslachtshormonen. Mannen met levercirrose hebben als gevolg hiervan bijvoorbeeld vaak last van borstvorming (gynaecomastie).
terug verder
De hypofyse hapert


Dit boek is bestemd voor mensen bij wie pas hypofyseziekte is vastgesteld en voor de chronische patiënt die al geruime tijd met een hypofyseziekte leeft. Ook de aandoeningen van kinderen komen aan bod.

Auteur(s) : Dr. Pierre Zelissen
Prijs : € 24,95
ISBN : 9789491549021