Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Pierre Zelissen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Hypofysestichting


lettergrootte: A  A  A
Hypofysitis

Bij een hypofysitis is er een ontsteking van de hypofyse waardoor de hypofyse opzwelt en er verlies van hypofysefunctie kan optreden als gevolg van druk. Deze ontsteking is geen gevolg van een infectie met een bacterie of virus, maar waarschijnlijk is hier sprake van een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte maakt het lichaam door onbekende oorzaak antistoffen aan die gericht zijn tegen een eigen orgaan of weefsel. Deze antistoffen reageren dan met de normale lichaamscellen (in dit geval de hypofysecellen) waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Een hypofysitis is zeldzaam, Relatief vaak treedt het op aan het eind van een zwangerschap of kort na een bevalling, maar ook mannen kunnen een hypofysitis krijgen.
De belangrijkste klacht is erge hoofdpijn en soms klachten oven het gezichtsvermogen. Door de beschadigde hypofysefunctie kunnen klachten van hypopituïtarisme optreden. Op de MRI-scan is een gezwollen hypofyse te zien, waarbij het soms lastig is om het te onderscheiden van een hypofyse-adenoom. Wel is hierbij vaak de hypofysesteel ook opvallend verdikt. De behandeling bestaat uit substitutie van de hormonen die te laag zijn. Soms wordt geprobeerd met een hoge dosis prednison (een bijnierschorshormoon met sterke ontstekingsremmende eigenschappen) de ontsteking te onderdrukken zodat de hoofdpijn afneemt en de zwelling vermindert.

Figuur 36. MRI-beeld van hypofysitis waarbij de hypofyse vergroot en de hypofysesteel opvallend verdikt is.

terug verder
De hypofyse hapert


Dit boek is bestemd voor mensen bij wie pas hypofyseziekte is vastgesteld en voor de chronische patiënt die al geruime tijd met een hypofyseziekte leeft. Ook de aandoeningen van kinderen komen aan bod.

Auteur(s) : Dr. Pierre Zelissen
Prijs : € 24,95
ISBN : 9789491549021