Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Pierre Zelissen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Hypofysestichting


lettergrootte: A  A  A
Histiocytose

Bij histiocytiose is er sprake van een woekering van histiocyten op een of meer plaatsen in het lichaam. Histiocyten zijn een soort onrijpe bloedcellen. Het is een groep van zeldzame ziekten met onbekende oorzaak die vooral op de kinderleeftijd voorkomen, maar ook volwassenen kan treffen. Er zijn verschillende namen voor deze ziekte die onder andere afhankelijk zijn van de soort histiocyt. Het meest voorkomend is Langerhans-histiocytose, genoemd naar de Langerhans-cel. Een andere vorm van histiocytose is de ziekte van Erdheim-Chester, waarbij een ander type histiocyt betrokken is. De woekering van deze cellen kan zich tot één plaats in het lichaam beperken, maar kan zich ook uitbreiden naar meer organen (huid, botten, longen, lever, milt).
Ook in de hypofyse kan histiocytose voorkomen. Vaak is diabetes insipidus daarvan het gevolg en soms uitval van hormonen van de hypofysevoorkwab. De behandeling van histiocytose is het werkterrein van de hematoloog (specialist op het gebied van bloedziekten).

terug verder
De hypofyse hapert


Dit boek is bestemd voor mensen bij wie pas hypofyseziekte is vastgesteld en voor de chronische patiënt die al geruime tijd met een hypofyseziekte leeft. Ook de aandoeningen van kinderen komen aan bod.

Auteur(s) : Dr. Pierre Zelissen
Prijs : € 24,95
ISBN : 9789491549021