Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Pierre Zelissen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Hypofysestichting


lettergrootte: A  A  A
Hemochromatose

Hemochromatose betekent dat er abnormaal veel ijzer gestapeld wordt in het lichaam. Dit komt doordat er te veel ijzer uit het voedsel door de darmen opgenomen wordt en onvoldoende afgevoerd kan worden. Hemochromatose is in de meeste gevallen een erfelijke stofwisselingsziekte. Het is een van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekten. Er zijn ook niet erfelijke vormen, maar die komen heel weinig voor. De ijzerstapeling in organen kan hun functie belemmeren. De organen die het vaakst aangedaan zijn, zijn de alvleesklier waardoor diabetes kan ontstaan, de lever met als mogelijk gevolg levercirrose (ernstige verbindweefseling van de lever), de huid (waarbij grijsbruine pigmentatie kan ontstaan), het hart (met als mogelijk gevolg hartfalen) en de gewrichten (leidend tot artrose). Ook in de hypofyse kan ijzerstapeling optreden. Het gevolg hiervan is meestal onvoldoende productie van LH en FSH waardoor de geslachtsklieren onvoldoende gestimuleerd worden en er een tekort aan geslachtshormonen optreedt. Het is niet goed bekend waarom de andere hypofysaire hormonen meestal normaal worden aangemaakt.

De diagnose wordt gesteld door in het bloed het ijzergehalte en het ferritine te meten. Ferritine is een maat voor de hoeveelheid weefselijzer. De diagnose wordt bevestigd door DNA diagnostiek. Hemochromatose kan goed behandeld worden door middel van aderlatingen. Hierdoor moet het lichaam nieuw bloed aanmaken waarbij veel ijzer nodig is en hiervoor gebruikt het lichaam het in de organen opgeslagen ijzer waardoor de ijzerstapeling vermindert.
terug verder
De hypofyse hapert


Dit boek is bestemd voor mensen bij wie pas hypofyseziekte is vastgesteld en voor de chronische patiënt die al geruime tijd met een hypofyseziekte leeft. Ook de aandoeningen van kinderen komen aan bod.

Auteur(s) : Dr. Pierre Zelissen
Prijs : € 24,95
ISBN : 9789491549021