Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Pierre Zelissen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Hypofysestichting


lettergrootte: A  A  A
Empty sella

Empty sella betekent letterlijk ‘leeg zadel’; in dit verband wordt dan het Turks zadel, de botuitstulping waarin de hypofyse ligt, bedoeld. Het is een typische MRI-diagnose, meestal zonder enig ziekteverschijnsel of klacht. Op de MRI-scan ziet men de hypofysesteel doorlopen tot aan de bodem van het Turks zadel en het lijkt net of er geen hypofyse aanwezig is. Deze is er wel degelijk, maar ligt platgedrukt tegen de bodem van het Turks zadel. Empty sella ontstaat door een zwakke plek in het hersenvlies dat boven de hypofyse ligt. Door deze zwakke plek kan de ruimte erboven die gevuld is met hersenvocht (liquor) zich uitbreiden tot in het Turks zadel en de hypofyse plat drukken. Meestal werkt de hypofyse volstrekt normaal, maar een verminderde hypofysefunctie kan wel voorkomen; soms wordt een licht verhoogd prolactinegehalte gevonden. Empty sella wordt relatief vaak gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd die overgewicht en hoge bloeddruk hebben. Mogelijk dat bij hen de druk binnen de schedel wat hoger is dan gebruikelijk. Empty sella kan ook ontstaan na operatie of bestraling van de hypofyse. Bij een normale hypofysefunctie is geen behandeling nodig.

Figuur 37. MRI-beeld van empy sella. De hypofysesteel loopt door tot aan de bodem van de sella turcica (Turks zadel) en de hypofyse zelf is niet zichtbaar.


terug verder
De hypofyse hapert


Dit boek is bestemd voor mensen bij wie pas hypofyseziekte is vastgesteld en voor de chronische patiënt die al geruime tijd met een hypofyseziekte leeft. Ook de aandoeningen van kinderen komen aan bod.

Auteur(s) : Dr. Pierre Zelissen
Prijs : € 24,95
ISBN : 9789491549021