Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Pierre Zelissen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Hypofysestichting


lettergrootte: A  A  A
Kiemceltumoren (germinomen)

Kiemceltumoren ontstaan uit embryonale cellen die zich normaliter ontwikkelen tot cellen in de geslachtsorganen. Deze cellen kunnen ook na de geboorte nog blijven bestaan en hieruit kunnen tumoren gevormd worden. Deze tumoren komen in de geslachtsklieren zelf voor, maar ze kunnen ook elders in het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld in de hersenen en dan vooral in de gebieden boven en achter de hypofyse en bij de pijnappelklier. De pijnappelklier (ook epifyse of glandula pinealis genaamd) is een klein orgaantje diep, achter in de hersenen dat het hormoon melatonine maakt. Melatonine wordt vooral geproduceerd als de omgeving donker is en is van belang voor de slaapwaakcyclus.
Er zijn verschillende soorten kiemceltumoren; ze komen veel meer bij mannen voor dan bij vrouwen en vooral vaak bij kinderen. Ze zijn vrijwel allemaal kwaadaardig. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, sufheid, problemen met het gezichtsvermogen, dubbelzien en vaak problemen met het omhoogkijken. Ook klachten door uitval van de hypofysefunctie kunnen voorkomen. De diagnose wordt gesteld op een MRI-scan en sommige soorten maken een grote hoeveelheid stoffen (alfa-foetoproteïne en beta-HCG) die in het bloed kunnen worden aangetoond. De behandeling bestaat uit een operatie, bestraling (sommige soorten zijn hier zeer gevoelig voor), chemotherapie of een combinatie hiervan.

Figuur 26. Gebieden in de hersenen waar kiemceltumoren het meest voorkomen.

terug verder
De hypofyse hapert


Dit boek is bestemd voor mensen bij wie pas hypofyseziekte is vastgesteld en voor de chronische patiënt die al geruime tijd met een hypofyseziekte leeft. Ook de aandoeningen van kinderen komen aan bod.

Auteur(s) : Dr. Pierre Zelissen
Prijs : € 24,95
ISBN : 9789491549021