Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Prof. dr. Annemiek Nap, Dr. Wim Willemsen en Prof. dr. Thomas D'Hooghe
 
In samenwerking met :  lettergrootte: A  A  A
Zekerheidsdiagnose laparoscopie

De diagnose endometriose kan alleen met zekerheid gesteld worden wanneer een kijkoperatie (laparoscopie) wordt verricht door een gynaecoloog. Als de gynaecoloog weefsel ziet dat eruitziet als endometriose, kan hij daarvan een hapje (een biopt) afnemen. Het biopt wordt in het laboratorium onderzocht. Wanneer in dat biopt baarmoederslijmvlies aanwezig blijkt te zijn, wordt de diagnose endometriose gesteld.

Voor een laparoscopie maakt de arts een snede van ongeveer een centimeter in de onderrand van de navel, en via die opening wordt een cameraatje in de buik gebracht. Vervolgens maakt hij een tweede snede van ongeveer een centimeter, rechts of links of mediaan onder in de buik. Via deze snede kan hij kleine instrumenten in de buik brengen. Op deze manier kan de hele buik goed worden onderzocht op de aanwezigheid van endometriose, en kan hij kijken waar in de buik de endometriose precies zit. Er kunnen vervolgens zoals gezegd hapjes weefsel uit de buik worden weggenomen, en deze kunnen worden onderzocht op endometriose.

Afhankelijk van wat er bij de kijkoperatie wordt aangetroffen, kan de arts een plan voor behandeling opstellen. Wanneer de endometriose niet te uitgebreid is, kunnen de endometriosehaarden tijdens de kijkoperatie zelfs al worden weggehaald. Soms blijkt het noodzakelijk om een grotere ingreep te plannen. In het hoofdstuk over de behandeling van endometriose wordt nader ingegaan op de manier waarop dat gebeurt.terug verder
Endometriose de baas!Auteur(s) : Annemiek Nap, Bianca De Bie, Thomas DHooghe
Prijs : € 14,95
ISBN : 9789491549731