Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Prof. dr. Annemiek Nap, Dr. Wim Willemsen en Prof. dr. Thomas D'Hooghe
 
In samenwerking met :  lettergrootte: A  A  A
Lichamelijk en echografisch onderzoek

Als een vrouw klachten heeft die kunnen passen bij endometriose zal de arts het gebruikelijke onderzoek doen met een eendenbek (speculum) en ook inwendig voelen met de vingers (vaginaal toucher). Soms zal de arts ook met een vinger via de anus in de dikke darm (rectaal toucher) voelen. Dit onderzoek kan de huisarts vanzelfsprekend ook doen. In minder frequent voorkomende gevallen wordt diepe endometriose zichtbaar tijdens het onderzoek met de eendenbek. Er zijn dan blauw doorschemerende knobbels zichtbaar in de wand van de vagina.

Een gynaecoloog zal het lichamelijk onderzoek vaak combineren met een inwendige echo (vaginale echo) en/of een buikecho (abdominale echo). De baarmoeder en de eierstokken liggen heel diep onder in de buik, in het kleine bekken. Met een buikecho is het daarom moeilijk om de baarmoeder en de eierstokken goed in beeld te brengen. Deze organen kunnen wel heel gedetailleerd bekeken worden met behulp van een vaginale echo. Bij een vaginale echo gebruikt men een langwerpige, dunne echokop die een klein stukje in de schede wordt gebracht. Een vaginale echo is niet pijnlijk. Op een vaginale echo kan de arts bijvoorbeeld zien of er endometriosecysten (endometriomen) in de eierstokken zitten. Soms kan ook endometriose in de blaas worden vastgesteld.

Met een buikecho kan de arts endometriose in de darmwand vaststellen. Indien endometriose in of op de darm voorkomt, is dit meestal bij het laatste deel van de dikke darm of bij het begin van de dikke darm en de blindedarm (appendix). Kleine endometriosehaarden op het buikvlies kunnen niet met behulp van een echo gezien worden.

Echoscopisch beeld van een endometriosecyste (endometrioom).
terug verder
Endometriose de baas!Auteur(s) : Annemiek Nap, Bianca De Bie, Thomas DHooghe
Prijs : € 14,95
ISBN : 9789491549731