Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Prof. dr. Annemiek Nap, Dr. Wim Willemsen en Prof. dr. Thomas D'Hooghe
 
In samenwerking met :  lettergrootte: A  A  A
Pijnstillers

- nsaid’s. In de behandeling van pijnklachten veroorzaakt door endometriose, worden als eerste pijnstillers voorgeschreven. De meest effectieve pijnstillers voor endometriose zijn medicijnen uit de groep van de zogenaamde nsaid’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs). Dit zijn middelen als ibuprofen, naproxen, diclofenac en indomethacine. Deze medicijnen hebben niet alleen een pijnstillend effect, maar remmen ook ontstekingen. Omdat er bij endometriose vaak ook ontstekingsreacties optreden, zijn deze pijnstillers de eerste keus bij pijn door endometriose.
- Paracetamol. Paracetamol is ook een goede pijnstiller, en is vooral effectief tegen endometriose wanneer het genomen wordt samen met een nsaid. Paracetamol en nsaid’s werken op een verschillende manier tegen pijn, en de combinatie zorgt voor een krachtig effect tegen matige pijn.
- Opiaten. Opiaten vallen in de groep pijnstillers tegen ernstige pijn. Deze medicijnen zijn afkomstig van opium en zijn alleen verkrijgbaar op recept. Het zijn medicijnen als codeïne, tramadol, methadon, morfine, fentanyl en pethidine. De laatste drie middelen worden meestal alleen in ziekenhuizen voorgeschreven. Opiaten worden alleen gebruikt als andere pijnstillers niet helpen en het liefst alleen in een acute fase van pijn. Ze hebben vervelende bijwerkingen als obstiptatie, misselijkheid en jeuk, en ze kunnen verslavend zijn. Het is niet aanbevolen om opiaten te gebruiken zonder dat er een diagnose is gesteld en er dus een oorzaak is gevonden voor de pijn.terug verder
Endometriose de baas!Auteur(s) : Annemiek Nap, Bianca De Bie, Thomas DHooghe
Prijs : € 14,95
ISBN : 9789491549731