Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Prof. dr. Annemiek Nap, Dr. Wim Willemsen en Prof. dr. Thomas D'Hooghe
 
In samenwerking met :  lettergrootte: A  A  A
gnrh-agonisten

De meest effectieve manier om de eierstokactiviteit te onderdrukken, is door het gebruik van de zogenaamde gnrh-agonisten (bijvoorbeeld Lucrin, Zoladex, Decapeptyl, Suprecur, Synarel). gnrh staat voor Gonadotrophin Releasing Hormone. Dit is een hormoon dat door de hersenen wordt afgegeven aan de eierstokken. Het zorgt voor de productie van onder andere het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Oestrogenen zorgen ervoor dat endometriose kan uitgroeien en actief kan worden. gnrh-agonisten onderdrukken de werking van de eierstokken en verminderen de aanmaak van oestrogenen zeer sterk. Bij de start van deze medicatie moet men erop bedacht zijn dat de klachten juist kunnen toenemen in de eerste tien tot veertien dagen. Dit wordt het flare-up-effect genoemd. Na deze periode treedt de echte onderdrukking van de eierstokken op. Deze medicatie kan als een depot (werking een of drie maanden) worden toegediend of als een kortwerkend middel, bijvoorbeeld via een neusspray. gnrh-agonisten zijn heel effectief tegen endometriose, omdat ze door het onderdrukken van de activiteit van de eierstokken de hele menstruatiecyclus stilleggen. Door het gebruik van gnrh-agonisten blijft de bestaande endometriose rustig en kan er geen nieuwe ontstaan. Door gnrh-agonisten komt een vrouw als het ware tijdelijk in de overgang.
Helaas hebben gnrh-agonisten ernstige bijwerkingen, vooral opvliegers. Een andere bijwerking is het droger worden van de schede, waardoor seks vaak moeilijker verloopt. Ook rapporteren veel vrouwen stemmingswisselingen, evenals het zich ‘niet zichzelf’ voelen. Langduriger behandeling kan van invloed zijn op de botdichtheid, er treedt botontkalking op.
Wanneer gnrh-agonisten worden gegeven voor een periode van meer dan zes maanden, is het van belang dat er ook medicijnen gebruikt worden om de bijwerkingen, vooral de botontkalking, tegen te gaan. Daarvoor moeten tabletten of pleisters met een hele lage dosering oestrogenen worden gegeven. Dit noemen we add-back-therapie. De bijwerkingen van gnrh-agonisten verdwijnen wanneer de agonisten niet meer genomen worden. Helaas komen dan ook de klachten van de endometriose meestal weer terug. gnrh-agonisten zijn (nog) niet in tabletvorm te verkrijgen.
Tegenwoordig zijn er ook gnrh-antagonisten. De werking van deze medicijnen is hetzelfde als die van agonisten, alleen hebben de antagonisten geen flare-up-effect. Ze zijn dus eigenlijk beter voor de behandeling van endometriose, maar er zijn nog geen gnrh-antagonisten in depotvorm.terug verder
Endometriose de baas!Auteur(s) : Annemiek Nap, Bianca De Bie, Thomas DHooghe
Prijs : € 14,95
ISBN : 9789491549731