Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Prof. dr. Annemiek Nap, Dr. Wim Willemsen en Prof. dr. Thomas D'Hooghe
 
In samenwerking met :  



lettergrootte: A  A  A
De anticonceptiepil

De anticonceptiepil werkt niet alleen tegen het ontstaan van een zwangerschap, maar heeft ook een aantal andere werkingen. De pil wordt door veel vrouwen gebruikt die niet seksueel actief zijn en geen anticonceptie nodig hebben. Zij gebruiken de pil bijvoorbeeld om een onregelmatige menstruele cyclus regelmatig te maken, of om pijn rondom de menstruatie of eisprong tegen te gaan.
De pil is de makkelijkste methode met de minste bijwerkingen in de hormonale behandeling van endometriose. Bij vrouwen zonder kinderwens is dit het hormonale medicijn van eerste keuze. De pil onderdrukt de eisprong. Hij zorgt er ook voor dat het baarmoederslijmvlies rustig blijft en bijna niet gaat groeien. Hierdoor vindt er maar een lichte bloeding plaats tijdens de stopweek. Er zal in de buikholte dus minder baarmoederslijmvlies terechtkomen dat kan uitgroeien tot endometriose. Aan de andere kant zijn er ook aanwijzingen dat de pil het baarmoederslijmvlies zo verandert dat het niet meer goed in staat is om uit te groeien tot endometriose.
Om de hoeveelheid baarmoederslijmvlies die in de buik terechtkomt nog verder te verminderen, is het een mogelijkheid om een pil te gebruiken die ook door kan worden geslikt, dus zonder pauzeweek tussen de strips. Dit zijn alle pillen behalve de twee- en driefasenpil. Bij doorslikken wordt de bloeding die normaal tussen twee strips optreedt als het ware overgeslagen. Patiënten maken zich vaak zorgen hierover en vragen zich af of dit wel verstandig en ‘natuurlijk’ is. Dit is echter niet schadelijk en medisch gezien is er geen enkele reden om na elke strip een pauzeweek in te lassen. De meeste vrouwen lukt het om zonder problemen de pil een aantal strips door te slikken. Treedt er toch een doorbraakbloeding op, dan is dit geen enkele reden tot zorg. Het is dan wel aan te bevelen om op het moment dat de bloeding doorzet de pauzeweek alsnog in te lassen, en de pil een week later gewoon weer te starten.
Voor sommige vrouwen is de pil geen geschikt middel. Bijvoorbeeld wanneer er afwijkingen in de bloedstolling bestaan, een sterk verhoogde bloeddruk of ernstige suikerziekte. Het is vanzelfsprekend van belang om samen met de behandelend huisarts of gynaecoloog af te wegen of de pil een geschikte therapie is.



terug verder




Endometriose de baas!



Auteur(s) : Annemiek Nap, Bianca De Bie, Thomas DHooghe
Prijs : € 14,95
ISBN : 9789491549731