Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
redactie Spreekuur Thuis
 


lettergrootte: A  A  A
Pijn in het houdings- en bewegingsapparaat

Pijn in het houdings- en bewegingsapparaat komt bij iedereen wel eens voor: spieren, gewrichten en bindweefsel kunnen aanleiding geven tot acute klachten. Schouderklachten, tennis- en golferselleboog, peesklachten en artrose beginnen vaak met pijn.
De klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat noemen we samen wel 'reumatische aandoeningen'. Daarnaast gebruiken we de term 'weke-delenreuma' wel voor aandoeningen aan pezen, spieren en gewrichtskapsels. De oorzaak van deze pijn is vaak overbelasting op zich of te weinig wisseling van houding of bewegingen.

Therapie
De behandeling, na een goed uitgevoerd onderzoek, bestaat in de eerste plaats uit paracetamol, NSAID's en fysiotherapie. Bij artrose en degeneratieve gewrichtsaandoeningen kunnen niet alleen zwakwerkende, maar ook sterkwerkende opiaten worden voorgeschreven. Bij het bestaan van een duidelijke oorzaak van de pijn geeft dit voor veel patiënten een verbetering van de kwaliteit van het leven. Soms kan de pijn afnemen door een of meer injecties ter plaatse met een lokaal verdovende vloeistof, gecombineerd met een corticosteroïd. Daarnaast zijn ook arbeidstechnische adviezen gewenst, waarbij de bedrijfsarts een belangrijke rol kan spelen.
De pijnklachten kunnen onvoldoende reageren op de ingestelde therapie en kunnen een chronisch karakter krijgen. Dan is behandeling op multidisciplinair niveau gewenst. Huisarts, pijnspecialist, ergotherapeut, fysiotherapeut, psycholoog en revalidatiegeneeskundige kunnen proberen de klachten samen met de patiënt te overwinnen.
terug verder