Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
redactie Spreekuur Thuis
 


lettergrootte: A  A  A
Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarvan de diagnose door het American College of Rheumatology is vastgelegd:
1. De pijn moet langer aanwezig zijn dan drie maanden, zowel aan de rechter- als linkerzijde van het lichaam en zowel boven als onder het middel. Bovendien is er sprake van pijn in de wervelkolom (hals tot onderste gedeelte van de rug).
2. Bij het nagaan van achttien drukpunten (negen links, negen rechts) op het lichaam moeten elf van deze punten pijnlijk zijn.

Andere symptomen die fibromyalgiepatiënten kunnen vertonen, zijn moeheid, slaapstoornissen, depressie, angst, ochtendstijfheid en toename van de klachten na lichamelijke inspanning.

Therapie
Er is voor fibromyalgie een multidisciplinaire behandeling nodig, waarbij één arts als 'manager' voor de patiënt moet optreden. Na het stellen van de diagnose wordt een behandelplan met de patiënt doorgenomen. Daarbij besteedt men aandacht aan het doorbreken van de spiraal moeheid-pijn door middel van fysiotherapie, massage, ontspanningstechnieken, warmte en het lokaal toedienen van sprays met koelende of verdovende vloeistoffen. Soms kunnen injecties met plaatselijk verdovende stoffen in de pijnlijke punten verlichting geven. Nachtrust en ontspanning kunnen verbeterd worden met clonazepam (Rivotril) en een antidepressivum (Amitriptylline) in lage doses. Verder is de behandeling met geneesmiddelen in het algemeen beperkt tot de eerste twee stappen van het stappenplan (hoofdstuk 'Algemene behandelingsmethoden van pijn'). Behalve fysiotherapeutische begeleiding is ook psychologische, ergotherapeutische en revalidatiegeneeskundige behandeling gewenst.

Pijn-drukpunten om de diagnose fibromyalgie te kunnen stellen.

terug verder