Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Prof. dr. Henk Verheul, dr. Bibi van Montfrans, prof. dr. Gert Ossenkoppele
 
In samenwerking met :  



lettergrootte: A  A  A
Kanker en doelmedicijnen
Doelgerichte therapie, specifieke medicijnen, targeted agents: dat zijn termen die gebruikt worden voor de beschrijving van nieuwe medicijnen die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld om specifieke biologische processen en ook de groei van tumoren te remmen. Tumoren – ziekelijke, zelfstandig groeiende gezwellen – geven signalen af naar andere lichaamscellen door eiwitten af te scheiden. Deze eiwitten kunnen vervolgens weer andere stoffen – enzymen – in andere cellen aan het werk zetten, waardoor de signalen verder worden doorgegeven. Deze signalering van cellen – dat wil zeggen: het doorgeven van boodschappen aan cellen die bijvoorbeeld bloedvaten vormen of weefsel stevigheid geven – is nodig; anders kan een tumor niet groter worden en kunnen ­tumorcellen zich niet vermenigvuldigen (= groei van een tumor), en kunnen er ook geen uitzaaiingen tot stand komen. Bij een uitzaaiing worden gezwelcellen via het bloed overgebracht naar een andere plaats in het lichaam, waar zich dan een andere tumor vormt. Voor de groei van een tumor is ook de vorming van nieuwe bloedvaten vereist. De medicijnen die in dit boek worden beschreven, zijn specifiek gericht tegen de eiwitten en/of enzymen die een rol spelen bij de signalering van cellen: ze moeten de werking ervan remmen. Sommige van deze medicijnen gaan specifiek de vorming van nieuwe bloedvaten tegen.
Gezond eten rond chemotherapie


Als je vanwege kanker chemokuren krijgt, heb je vaak weinig tot geen trek in eten en ook je smaak is geregeld heftig aangetast. Daarbij komt meestal ook nog eens een gevoelige mond en keel waardoor eten zelfs pijn kan doen. Diezelfde problemen kun je krijgen als gevolg van bestraling. Toch is het juist van essentieel belang voor het herstel – door goed te eten – je lichaam op gewicht te houden. Dit unieke kookboek – het eerste in z’n soort – helpt bij het gevecht weer beter te worden. Met allerlei praktische tips en inspirerende recepten om toch plezier in eten te houden.

Auteur(s) : José van Mil
Prijs : € 19,95
ISBN : 9789491549434